Floris van der Kooij

Met ingang van 1 december 2015 is Floris van der Kooij aangesteld als nieuwe dirigent van Andels Fanfare Corps. Na het plotselinge vertrek van Danny Oosterman afgelopen september trad Floris direct aan als interim dirigent. In de afgelopen twee maanden loodste Floris het orkest succesvol door een concertreeks in het kader van project ‘Vitae Aeterna’. Na deze periode van prettige samenwerking hebben orkest en dirigent besloten voor onbepaalde tijd met elkaar verder te gaan.


Floris van der Kooij (1982) is geboren te Nieuwegein. Zijn muzikale loopbaan startte al vroeg. Op vijfjarige leeftijd begon hij met lessen op ukelele, om die na korte tijd te verruilen voor de gitaar. Een hang naar muzikale veelzijdigheid ontstond al snel. Naast gitaarles ging Floris lessen volgen op piano en accordeon en op 11-jarige leeftijd te meldde hij zich bij de plaatselijke fanfare voor lessen op trombone.
 
De muziekopleiding verliep voorspoedig en na het behalen van zijn VWO-diploma ging Floris naar het het conservatorium van Amsterdam om daar, naast de studie klassiek gitaar, te starten met de studie Harmonie-Fanfare Directie bij docent Danny Oosterman. De bijvakken trombone en piano waren van meet af aan onderdeel van de opleiding. In 2005 behaalde Floris de graad 'Bachelor of Music' en in 2007 volgde de graad 'Master of Music'.
 
Vanaf 2001 was Floris actief als dirigent en muziekdocent. In deze periode maakte Floris voor het eerst kennis met het Andels Fanfare Corps. Van augustus 2002 tot juli 2011 was Floris als dirigent van het jeugdorkest en als docent aan AFC verbonden. Daarnaast werd Floris vanaf 2005 manager van het Nationaal Jeugd Fanfareorkest (NJFO).
 
Na 10 jaar intensief als dirigent, docent en orkestmanager werkzaam te zijn geweest besloot Floris op 29 jarige leeftijd het roer om te gooien. Per juli 2011 staakte hij zijn muzikale activiteiten om full time terug te keren naar de de schoolbanken. Na het afronden van een drietal masteropleidingen aan TiasNimbas Business School (Universiteit van Tilburg) begon hij in 2013 een nieuwe carrière. Dirigeren deed Floris sinds die tijd vooral als invaller en op interim basis. Met de aanstelling bij Andels Fanfare Corps verbindt Floris zich weer voor het eerst op vaste basis aan een orkest. De eerste grote uitdaging die orkest en dirigent samen zullen aangaan is deelname aan het Open Nederlands Fanfare Kampioenschap op 9 april 2016 in Drachten.