Historie

AFC_vroegerAndels Fanfare Corps is op 23 april 1893 opgericht. Volgens overlevering is de vereniging ontstaan uit een zangclub maar een overtuigend bewijs daarvan is nog niet geleverd. Van de beginjaren is niet veel bekend. Vanaf 1908 zijn er notulen en/of  kasboeken bewaard gebleven maar de toenmalige functionarissen hebben beslist niet de intentie gehad om daarmee aan geschiedschrijving te doen.

CommiteeOp 30 augustus 1921 werd voor de eerste keer deelgenomen aan een concours, dit was in Zijderveld. De oudere leden maakten de reis met paard en wagen en de jongeren gingen er op de fiets achteraan. Het loonde de moeite want met een eerste prijs (in de vierde afdeling) en 51 punten werd de terugreis aanvaard.

In 1951 kwam de muzikale leiding in handen van de heer Ton Kotter ( † 1991). Onder zijn leiding werd de vaandelafdeling van de KNF bereikt en in 1964 werd voor de eerste maal deelgenomen aan een Topconcours van de KNF. Een eervolle vierde plaats was het resultaat.

Hans_KlerxGedurende de jaren 1969-1981 was de muzikale leiding in handen van wijlen Hans Klerx en ook onder zijn leiding werden grote muzikale successen behaald. Zo werd enkele malen beslag gelegd op de kampioenstitel van de KNF. In 1981 openbaarde zich bij hem een ongeneeslijke ziekte en dat betekende dat AFC weer op zoek moest naar een nieuwe dirigent.

Na enkele dirigentenwisselingen kwam de muzikale leiding in 1983 in handen van Danny Oosterman. Als geen ander weet hij de muzikanten te motiveren en te inspireren. Ook onder zijn leiding werd enkele malen beslag gelegd op het kampioenschap van de KNF.

KNF_bokaalIn 1994 vonden in het Brabantse Veldhoven voor het eerst in de KNF geschiedenis concertwedstrijden plaats waarbij een plaats was ingeruimd voor de concertafdeling. Andels Fanfare Corps kwam uit in die afdeling en verwierf daarbij met 342 punten het predikaat "zeer goed voor de concertafdeling".

Deze deelname kreeg een vervolg tijdens het Wereld Muziek Concours te Kerkrade in 1997 waar Andels Fanfare Corps met 344,5 punten op de derde plaats eindigde in de eindrangschikking van de concertafdeling, sectie fanfare.

In het najaar van 2003 nam AFC voor de derde keer in de concertafdeling deel aan een concertwedstrijd. Deze keer vond was Enschede de plaats van handeling en met 96 punten werd weer beslag gelegd op het predikaat "zeer goed voor de concertafdeling".

Daarna heeft AFC in het najaar van 2009 weer hoge ogen gegooid in de concertafdeling tijdens het KNFM concours in Enschede. Nu werden er 94,5 punten behaald, het hoogste aantal punten dat tijdens dat jaar behaald is bij de KNFM concertconcoursen.

Plotseling vertrek dirigent Danny Oosterman
006
Bestuur en leden waren zeer verrast door het plotselinge besluit van dirigent Danny Oosterman, die op 21 september met onmiddellijke ingang zijn dirigeerstokje heeft neergelegd.

Het bestuur en leden betreuren het, dat Danny Oosterman zich niet kon vinden in de gemaakte planning waaraan weldoordachte argumenten ten grondslag lagen.
Danny is van mening, dat hij als dirigent de artistieke verantwoordelijkheid niet kan dragen, als hij niet achter de gemaakte keuzes kan staan.
Het bestuur en de leden van Andels Fanfare Corps vinden zijn plotselinge vertrek jammer, maar respecteren zijn besluit.

Danny Oosterman, een van de toonaangevende dirigenten in Nederland op het gebied van het fanfareorkest, was 32 jaar lang de stuwende kracht, die van AFC  een eigentijds, symfonisch klinkend blaasorkest wist te maken.

Onder zijn leiding werd deelgenomen aan landelijke concertwedstrijden en het WMC in Kerkrade. Ook werden er diverse CD’s, opgenomen en waren er vele hoogtepunten, waarbij eigentijdse muziek een duidelijke rol speelde.

Andels Fanfare Corps heeft dirigent Floris van der Kooij bereid gevonden de komende periode met Andels Fanfare Corps verder te werken aan de concerten die op korte termijn gegeven zullen worden, welke deel uitmaken van het project ‘Vita Aeterna’.