Om half 10 in de ochtend stromen de enthousiaste saxofonisten binnen in Huize Brakel. Op het zelfde moment gaan ook de deuren van ’t Rondeel in Woudrichem open, waar de slagwerkers zich melden. Uit alle delen van het land komen enthousiaste amateurmuzikanten om de door Andels Fanfare Corps georganiseerde academies te volgen.


Brakel – Na wat kennismakingsgesprekken en een bak koffie worden in Huize Brakel veertig saxofonisten opgedeeld in verschillende groepen. Saxofoonkwartet SPON uit Woudenberg en Ottomani saxofoonkwartet krijgen een ensemble training van saxofonist René Hendrickx (Marinierskapel). Een grotere groep saxofonisten krijgt een training moderne technieken en ademhaling van Roy Hovens van het Mosa saxofoonkwartet. Andere saxofonisten gaan weer mee naar de workshop improviseren van Rolf Delfos, saxofoondocent methodiek en improvisatie aan het Koninklijk Conservatorium en Artez Hogeschool. Om van alle disciplines wat te leren wisselen de saxofonisten halverwege de ochtend van docent. Tijdens de lunch is het bijkletsen en bijkomen van alle indrukken en nieuwe informatie.

Na een lunch worden er twee orkestjes samengesteld. Om een paar muziekstukjes in te studeren gaan de beginners met Bianca Kuijpers mee en René Hendrickx neemt het orkest met gevorderde muzikanten voor zijn rekening. Tijdens de repetitie druppelt het publiek al binnen en om kwart voor drie wordt een zeer geslaagde saxofoondag afgesloten met een concertje door beide samengestelde orkestjes.


Woudrichem – Tegelijkertijd zijn de slagwerkers in ’t Rondeel in Woudrichem ook druk aan de slag gegaan. Hier worden masterclasses verzorgd op het gebied van drums en lichte muziek door Arie den Boer (o.a. bij The Voice) en melodisch slagwerk door Vincent Houdijk (gast)docent aan verschillende conservatoria. Niels van der Leest, docent muziek voor games en mediageschiedenis aan het Conservatorium van Haarlem, verzorgt een workshop samba en Braziliaans slagwerk en een workshop ensemble coaching door Anno Appelo en Ron van Vuuren.

De slagwerkers zijn eveneens in groepen verdeeld en rouleren langs de docenten, om zoveel mogelijk nieuwe technieken te leren. Om vier uur hebben ook de slagwerkers een presentatie gegeven van wat zij die dag zoal gedaan en geleerd hebben. Een optreden van de jeugd onder leiding van Ron van Vuuren, andere slagwerkers weer als Braziliaanse slagwerkgroep met Niels van der Leest en met een paar slagwerkers een presentatie bodydrum met Anno Appelo. Tot slot hebben Arie den Boer op drums en Vincent Houdijk op melodisch slagwerk ook nog individueel en samen opgetreden.En zeer geslaagde dag.